Kapasite Raporu

KAPASİTE RAPORU MÜRACAATI NASIL YAPILIR?

1) Firma yetkilileri ve firma ilgililer kısmında bilgileri bulunan kişiler https://sanayi.org.tr/#/ web adresi üzerinden E-Devlet ile giriş seçeneğinden sisteme giriş yaparak başvurularını oluşturabilir.

2) E-Devlet ile giriş seçeneği seçildikten sonra firmanızın bağlı olduğu Oda/Borsa Adı, Oda/Borsa Sicil No veya Ticaret Sicil No alanları doldurulup “TAMAM” butonu kullanılır.

3) Açılan ekrandan E-Devlet seçeneği seçilerek “GİRİŞ” butonu kullanılır.

4) Sonraki ekranda T.C Kimlik No ve E-Devlet şifresi ile giriş yapılır.

5) Açılan ekranda “SANAYİ KAPASİTE RAPORU” seçilir ve işlem ekranına yönlendirilir.

6) İlk kapasite başvuruları için kırmızı ok, Yenileme başvuruları için yeşil ok, Değişiklik ve iptal başvuruları için mavi ok ile belirtilen kısımlar kullanılır.

7) Mevcut başvurularınızı takip etmek için yeşil ok, Onaylanan aktif kapasite raporlarınıza ulaşmak için mavi ok ile belirtilen kısımlar kullanılır.

8) Mevcut bir başvurunuz var ise ‘tıklayınız’ alanına tıklayarak devam edebilirsiniz. Mevcutta başvurunuz varken tekrar başvuru yapılamaz.

9) Genel sekmesi kapasite raporu başvurusunda karşılaşacağınız ilk ekrandır. Bu ekranda Adres bilgileriniz, Telefon numaranız, Faks no, E-posta, Cep Tel no, Web adresi, Ticaret sicil no, Oda sicil no, Vergi dairesi, Vergi no, Sanayi sicil no, Mersis no, Tescilli sermaye (TL) ve Faaliyet Kodları Nace alanları üye bilgi sisteminden çekilmekte olup, başvuru yapan kişinin makine ve teçhizat değeri ve üretim konuları kısımlarını doldurup kaydet butonunu kullanması gerekmektedir.

10) Yabancı Sermaye, Üretim yeri ve personel sekmesinde kapasite raporu başvurusunun yapılacağı adresler seçilir ve kapasiteye esas olan adres seçilerek “kapasiteye esas adres mi?” kutucuğu işaretlenir. Sonrasında her adrese ait personel bilgileri ve varsa taşeron olarak çalıştırılan personel bilgileri ve taşeron sözleşmesi bilgileri belirtilir.

11) Sayfanın devamında iletişim bilgileri, üretime başlama tarihi ve elektrik/su abonelikleri ve SGK numaraları tanımlamaları yapılır ve kaydet butonu kullanılır.

12) Belge Bilgileri sekmesinde kapasite raporu için zorunlu belgeler yüklenir.

13) Sayfanın devamında ise diğer belgeler ve sertifikalar gerekli ise eklenerek bir sonraki aşamaya geçilir.

14) Üretim Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz üretimler için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır.

15) Tüketim Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz tüketimler için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır.

16) Makine ve Teçhizat Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz makine ve teçhizat için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır.

17) Onay sekmesinde başvuru yapan kişinin ad soyad, telefon ve e-posta alanları doldurulur. Aydınlatma metnini okudum ve kabul ediyorum alanı işaretlenir. Süreç boyunca gerekli bilgilendirmeler bu kısımda yer alan iletişim bilgileri kullanılarak yapılacaktır.

Geçiş sürecinde meydana gelen sorunların hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için kurulan çağrı merkezi 0312 218 29 80 numarası üzerinden hizmet verecektir.

 

                                KAPASİTE RAPORU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

 

 

1.      Odadan temin edilen ve firma tarafından doldurulan Kapasite Raporu Başvuru Formu

2.      Kapasite raporu talebinde bulunan kişinin, firmayı temsile yetkili olduklarına dair imza sirküleri aslı ya da noter tasdikli sureti, görülmek kaydıyla fotokopisi alınır

3.      Mal sahibi ise işyerinin tapu fotokopisi, OSB’de bulunan firmalar için tapu veya tapu tahsis belgesi fotokopisi

4.      İşyerinin bulunduğu yere ait SGK Bildirgeleri (son aya ait) ve tahakkuk makbuzları, (SGK İşçi Dökümü bay ve bayan ayrıntılı) (Mühendis ve Teknik Personel için Diploma fotokopisi)

5.      İşyerindeki arazi, bina makine ve teçhizatın Yeminli mali müşavir veya mali müşavir onaylı sermaye kıymetler değeri (250-253-255 Hs. dökümleri)

6.      İşyerindekimakine ve teçhizatın Yeminli mali müşavir veya mali müşavir onaylı listesi

7.      Kiralık olan makina ve teçhizat için kira sözleşmesi ile birlikte tarafların imza sirküleri/imza beyannamesi; varsa taşeron sözleşmesi, leasing ait proforma fatura ve ödeme (kiraya veren firmanın unvanı, odası, vergi/T.C. kimlik numarası ve ticaret sicil numarası)

8.      Kira olan bina ve işyeri sözleşmeleri

9.      Varsa Sanayi Sicil Belgesi fotokopisi

10.  Vergi levhası fotokopisi

11.  Kalite belge ve sertifikalarının listesi ve belge fotokopileri

12.  Maden ocaklarında maden ruhsatı, ruhsat kiralanmış ise kiralama sözleşmesi fotokopisi

13.  Kayıtlarda olmayan makine ve teçhizat dikkate alınmaz. Proforma faturaya göre kapasite raporu düzenlenmez.

14.  İkinci el, faturasız, özel imalat, ya da çok eski vb. nedenlerle muhasebe kayıtlarında yer almayan fakat üretimde önemli bir yere sahip makineler için Yeminli Mali Müşavir veya YMM olmaması halinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir onaylı makine ve tesisat listesi dikkate alınır.

15.  Üretime Başlama beyan yazısı (tesisin üretime başladığı tarih)

 

16.  Elektrik Faturası Fotokopisi.

 

v  6948 sayılı Sanayi Sicil kanunun 2. Maddesi gereği sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 (iki) ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt olması zorunludur.

 

v  Kanunun 4. Maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında 1 (bir) ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi vermesi zorunludur.

 

SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

 

 

 

KAPASİTE RAPORU

 

Kapasite Raporu Nedir?

 

Kapasite raporu; sınai üretim yapan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının üretim gücünü gösteren ve onay tarihinden itibaren 2 (İKİ) yıl geçerli olan bir belgedir.

 

Kapasite raporları düzenlenebilmesi için öncelikle imalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların ticaret siciline tescili ve işyerinin bulunduğu yerdeki odaya üye olması gerekir.

 

Kapasite raporları; firmaların iletişim bilgilerinin yanı sıra, yıllık üretim kapasitelerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, kapasite hesaplamaları ile sermaye ve istihdam bilgilerini içerir.

 

 

Kapasite Raporu Tanziminde Amaç:

 

Kapasite raporları ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla düzenlenirler.

 

 

Kapasite Raporunun Yasal Dayanağı:

 

28.5.1975 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7/9914 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı,

 

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu,

 

6948 sayılı Sanayi Sicil kanunu,

 

 

Kapasite Raporunun Kullanıldığı Yerler:

 

Yatırım Teşvik Belgesi

 

Dahilde İşleme İzin Belgesi,

 

Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,

 

Muhtelif ithalat ve ihracat işlemlerinde

 

İhalelerde,

 

Kredi teminlerinde,

 

Sanayi Veri Tabanının hazırlanmasında

 

Sanayi kapasite raporu otomasyon sistemi

 

01.02.2008 tarihinden itibaren uygulamaya başlanmış olan Sanayi Kapasite Raporu Otomasyon Sisteminde, Kapasite Raporlarında yer alan ürünler, ana makineler ve ana tüketim maddeleri, NACE kodlama sisteminden türetilmiş olan PRODCOM 2010 kodlama sistemi ile kodlanmaktadır.

 

Sanayi Kapasite Raporu Otomasyon Sisteminin başlamasıyla posta, kağıt, elden takip masraflarında oldukça azalma olmuş ve en önemlisi zamandan tasarruf sağlanarak işlemler oldukça kısa sürelere indirilmiştir. Böylece Kapasite raporlarının elektronik ortamda tutulmaları da sağlanmıştır.

 

 

Kapasite Raporlarının İncelenmesi ve Onaylanması

 

5174 sayılı Yasanın verdiği yetki, Oda Muamelat Yönetmeliği ve yürürlükteki yöntem ve kriterlere göre odalarımızca düzenlenmekte olan kapasite raporları Birliğimizce incelenerek onaylanmaktadır.

 

 

Ülkemiz sanayi hakkında bilgi üretilebilecek yegâne veri tabanı konumunda olan Sanayi veri tabanının kaynağı Kapasite Raporlarıdır. Birliğimiz uzmanlarınca incelenip onaylanan kapasite raporlarında gerçekleştirilen en önemli değişiklik, kapasite raporlarında yer alan “Ürünlerin”, “Ana Üretim Makinelerinin” ve “Ana Hammaddelerinin” kodlanması işlemidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPASİTE RAPORU ÜCRET BİLGİLERİ

 

BÜYÜK SANAYİ İŞLETMELERİ

 

T. Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi nezdindeki

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hesabına

IBAN: TR21 0001 5001 5800 7293 5864 13

3750,00 (üçbinyediyüzelli) TL

Açıklama : Kapasite Raporu Onay Ücreti (firma unvanı ile birlikte)

 

 

T. Vakıflar Bankası Biga Şube nezdindeki

Biga Ticaret ve Sanayi Odası hesabına

IBAN: TR27 0001 5001 5800 7293 6056 08

2500,00 (ikibinbeşyüz) TL

Açıklama : Kapasite Raporu Hizmet Bedeli (firma unvanı ile birlikte)

 

 

KOBİ STATÜSÜNDEKİ SANAYİ İŞLETMELERİ

 

T. Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi nezdindeki

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hesabına

IBAN: TR21 0001 5001 5800 7293 5864 13

3750,00 (üçbinyediyüzelli) TL

Açıklama : Kapasite Raporu Onay Ücreti (firma unvanı ile birlikte)

 

 

T. Vakıflar Bankası Biga Şube nezdindeki

Biga Ticaret ve Sanayi Odası hesabına

IBAN: TR27 0001 5001 5800 7293 6056 08

2050,00 (ikibinelli) TL

Açıklama : Kapasite Raporu Hizmet Bedeli (firma unvanı ile birlikte)

TOBB
Abigem
Türkiye'nin Kadın Gücü
Türkiye Sicil Gazetesi
TOBB Genç Girişimciler Kulübü
TC Ticaret Bakanlığı
KOSGEB
Rekabet Kurulu
KGF
TC Resmi Gazete
BİGA OSB
GMKA
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksek Okulu
Biga Sanayici ve İş İnsanları Derneği
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı - Parion Kazısı
TURKEY
Mail Listemize Katılın
Formu kullanarak mail listemize katılabilir,
yeniliklerden ve duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz.
Yenile